Corona special


Zware tijden vragen om zware uitzendingen. Of juist niet!? Bij Wink kan dit namelijk. We maakte een uitzending in de tijd dat iedereen tegen elkaar keerden puur om iedereen weer duidelijk te maken dat we allemaal mensen zijn en allemaal dingen op onze eigen manier doen. Bij Wink oordelen we niet.. of tenminste, zo min mogelijk. Daarom in de zware coronatijd een uitzending om iedereen even een hart onder de riem te steken. Hieronder de uitdraai van de uitzending met de nummers die we draaiden.


Geen zorgen, we zijn niet gek, wij benaderen gewoon alles met humor om met serieuze en lastige situaties om te gaan. En wij zijn er voor iedereen! De vaccers en anti-vaccers, de wappies en anti-wappies, echt voor jullie allemaal maken wij deze uitzending om jullie een mondkapje onder de riem te steken! Laten we eens terug gaan naar het begin.

JANUARI 2020

Minister Bruins gaf in de tweede kamer aan dat Nederland voorbereid zou zijn op de uitbraak van het covid-19 virus. In Wuhan waren alle 11 miljoen inwoners al in thuisisolatie geplaatst. Het OMT werd operationeel en zou vanaf dat moment samen met het RIVM het ministerie van volksgezondheid gaan adviseren over het virus en de te nemen maatregelen. Eind januari waren we al zo in paniek dat de ziekte aangemerkt werd als A-ziekte. Dit betekend dat bij een vermoeden van besmetting mensen al een meldingsplicht bij de GGD hebben. Diagnose is niet eens meer nodig. Deze maatregel houdt ook in, dat een besmet persoon gedwongen kan worden onderzocht, alsook tegen zijn wil in quarantaine kan worden geplaatst. Nu hebben we gewaarschuwd dat wij vandaag alles met een lach gaan benaderen om bijna 1,5 jaar covid te bekijken.

Vroeger hoestte ik om een scheet te verbergen. Nu laat ik een scheet om het hoesten te verbergen.

Alles en iedereen in paniek en paranoïde. Ik nieste toen ik aan de computer zat en dat ding start meteen een antivirus scan.

Laten we gaan beginnen met een gezellig muziekje. Eentje die zegt: vecht voor je recht om te feesten! We dachten dat dat wel toepasselijk genoeg was om mee te beginnen.

BEASTIE BOYS – FIGHT FOR YOUR RIGHT

FEBRUARI 2020

15 Nederlanders arriveren uit Wuhan. Zij waren teruggehaald door onze overheid en werden verplicht in quarantaine geplaatst. Nederland bereidde zich goed voor op een eventuele uitbraak. Echter vonden ze het nog niet nodig alle passagiers van vluchten uit China te controleren bij aankomst. Er waren immers geen directe vluchten vanuit Wuhan. En toen was er dat cruiseschip Westendam waarop covid was uitgebroken. Maar de mensen hoefde niet in quarantaine van de GGD, dat was pas nodig als ze alsnog ziek zouden worden.

Toen was er dan 27 februari, de eerste corona besmetting. Weet je nog, dat briefje dat Bruins kreeg in die live uitzending? Speciaal voor de “gevallen” minister Bruins:

WHITE STRIPES – DEATH LETTER

En er volgde er nog een paar die waren skiën in Italië. Na deze eerste gevallen werd het personeel in de ziekenhuizen toch maar even gescreend, bleek 4,5% van het zorgpersoneel al met de infectie rond te lopen! Maar ja, die bikkels werken natuurlijk gewoon door met wat verkoudheidsklachten. Daarom voor alle zorgmedewerkers een nummertje, want jullie worden deze uitzending echt niet vergeten.

COLD PLAY – FIX YOU

MAART 2020

Rutte is bij deze eerste persconferentie de fout ingegaan. Als ze het gewoon meteen de ‘blijf thuis challenge’ hadden genoemd en het op facebook hadden gezet, dan was het nu al allemaal voorbij volgens sommige mensen.

Voor de eerste keer in de geschiedenis van de mens kunnen we de wereld redden door op de bank te liggen en tv te kijken. Laten we dit niet verkloten.

Klopt. Mijn hele jeugd is een leugen. Er werd tegen mij altijd gezegd dat ik niks zou bereiken met op de bank liggen en niks doen. Kijk mij nu eens even de wereld redden.

Ik weet wel dat het domste dat ik heb aangeschaft in 2020 een planner was. Maar laten we positief blijven. Rapunzel zat haar halve leven in quarantaine en ontmoette haar droomprins.

En toen kwamen de hygiëne maatregelen. In plaats van niezen in de handen, moest het nu in de ellenboog en in plaats van handen geven, moeten we nu die volgeniestte ellenboog aantikken. Dubieus. We worden ook geadviseerd geen stoffen, uitwasbare zakdoeken te gebruiken, maar papieren zakdoeken. Laten we tegelijk het regenwoud redden tegen ontbossing. Waar denken ze dat papier van gemaakt wordt?

ALANIS MORRISETTE – HANDS CLEAN

OUTKAST – SO FRESH, SO CLEAN

Maar vooral, was je handen stuk!

We dachten vroeger dat we in 2020 vliegende auto’s zouden hebben, maar nee, we leren iedereen hoe ze hun handen moeten wassen!

Nooit gedacht dat mijn handen meer alcohol zouden consumeren dan mij.

Nu iedereen het handenwassen onder de knie heeft, volgende week: richting aangeven.

Ik probeer altijd positief te denken. Mijn handen hebben zoveel zeep en desinfectans geabsorbeerd, als ik ga plassen, reinig ik tegelijk het toilet. Als je nu over nadenkt was het best wild hoe we vroeger de taart opaten als iemand de kaarsjes erop had uitgeblazen. Goeie tijden.

JACKY BOYZ – WASH MY HANDS

CREED – WASH AWAY THOSE YEARS

ELVIS PRESLEY – WASHED MY HANDS IN MUDDY WATER

We blijven nog even in maart 2020. Want toen gingen de mensen los hoor. Het hamstermoment. Vooral wc-papier wed massaal gekocht. In het begin snapte ik het niet, maar achteraf gezien heel logisch. Als 1 persoon niest, schijten er 10 in hun broek. Blij dat ze wc-papier aan het hamsteren waren. Als het koffie was geweest en ik kon er geen meer krijgen, dan zou de pandemie nog veel dodelijker zijn geweest. Ik weet wel, de volgende keer dat we van een kleuter verwachten dat hij deelt, herinner je dan 2020 en hoe de volwassenen zich gedroegen. Op 10 maart werden in Noord-Brabant alle evenementen met meer dan duizend bezoekers per direct verboden. Op 12 maart werd iedereen opgeroepen thuis te lijven bij klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Bijeenkomsten met meer dan 500 bezoekers werden verboden en iedereen moest zoveel mogelijk thuis werken. Scholen mochten open blijven, want kinderen vormden geen gevaar. Diverse scholenorganisaties eisten sluiting van de scholen en veel scholen gooiden zelf de deuren al dicht.

De volgende dag besloot het kabinet toch maar de scholen te sluiten, behalve de kinderen van ouders met cruciale beroepen.

En dan denk je dat je het nu slecht hebt? Over 20 jaar wordt het land geregeerd door mensen die thuisscholing hebben gehad van dagdrinkers.

Vele ouders hebben overigens in deze periode ontdekt dat de leraar het probleem niet was. Als de scholen te lang dicht blijven, hebben de ouders eerder een vaccin gevonden dan de farmaceuten. En dan krijg je van die heerlijke, creatieve ouders die overal maar de humor van gaan inzien. Er was er zelfs een met een dagboek:

Dag 1: ff checken hoe ik een kind uit mijn klas kan laten overplaatsen.

Dag 2: welk nummer kun je bellen voor een invalkracht.

Dag 3: ze zijn allemaal geslaagd. Klaar.

Dag 4: mijn kind zei: ik hoop dat ik volgend jaar niet dezelfde juf heb.

Dag 5: leerling heeft overplaatsing aangevraagd.

Dag 6: de leraar van mijn kinderen is echt geweldig. Ik moet iets leuks voor haar kopen. Voeg toe aan winkelwagen…

Dag 7: leerling belde op vanuit haar slaapkamer. Ik heb de bus gemist, ik ben te laat vandaag.

Dag 8: Als je je kinderen cocktails laat mixen… telt dat dan als scheikunde? Vraag ik voor een vriend.

Dag 103: kinderen worden gek. Lerares drinkt tijdens les, scheld, vloekt, kan ze straf geven en ze kunnen nergens klagen, want ze gaat met de directeur naar bed. (Degene die nu willen berichten dat ook de vrouw directrice kan zijn… het is een geintje, ga weg. Zap naar Skyradio of zo!)

Voor alle fantastische ouders die dachten: dit ga ik niet trekken, hoe ga ik dit regelen. Jullie hebben het toch maar even gedaan en wij willen jullie laten weten dat we zooo trots op jullie zijn. Naast dagelijks de planner, chauffeur, coördinator, secretaris of secretaresse, directeur, bank, interieur verzorgster en hulpverlener te zijn, hebben jullie het leraar zijn ook nog ff gedaan. Niemand stond voor jullie te klappen, maar jullie zijn helden!

SURVIVOR – EYE OF THE TIGER

MANDISA – OVERCOMER

RACHEL PLATTEN – FIGHT SONG

Maart was DE maand vorig jaar. Op 16 maart had je nog die persconferentie waarin Rutte uitlegde dat we met z’n allen voor groepsimmuniteit gingen. Kankerbehandelingen werden stopgezet, want blijkbaar is een leven van een persoon met corona belangrijker dan dat van iemand met kanker… en toen gingen we op 17 maart nog even gezellig klappen met z’n allen, maar attractieparken, dierentuinen en vakantieparken sloten hun deuren en het Eurovisie songfestival werd afgelast.

De intelligente Lock down werd bedacht en contactberoepen moesten de deuren sluiten. In essentiële winkels kwamen de 1,5 meter lijnen op de vloer en werden spatschermen geplaatst. De social distance werd in het leven geroepen en nu wil ik niet opscheppen, maar ik hield mensen al op afstand lang voor deze epidemie bestond. Ook ben ik er echt voor, als de social distance dadelijk voorbij is… laten we dat niet aan iedereen vertellen.

POLICE – DON’T STAND SO CLOSE TO ME

MICHAEL JACKSON – LEAVE ME ALONE

MC HAMMER – YOU CAN’T TOUCH THIS

APRIL 2020

Alle evenementen in het kader van 75 jaar bevrijding werden afgelast. Wel kwam Hugo de Jonge met het briljante idee voor de corona app. Dat viel me toch een partijtje goed in Nederland! Werd later deze maand toch maar besloten dat dit niet verplicht zou worden. Privacy dingetje. Geen festivals, voetballen of evenementen tot minimaal 1 september, maar gelukkig overwogen ze wel om de scholen gedeeltelijk open te gooien en de opvang ook.

Het kabinet werkten ondertussen aan een noodwet om de noodmaatregelen in een wettelijk kader te plaatsen. Nu de noodverordeningen een semipermanent karakter kregen, werd die nieuwe wet noodzakelijk, aangezien de noodmaatregelen ongrondwettelijk waren en dus niet rechtsgeldig.

Ik speel niet eens een actieve rol in mijn eigen leven meer. Het is meer zo van: ooh zo gaat het vanaf nu. Oke.

Wel lieten sommige inwoners van dit geweldige land hun ware aard zien. Het verklikken van buren aan de politie werd een trend!

TOM PETTY AND THE HEARTBREAKERS – DON’T COME AROUND HERE NO MORE

NIRVANA – STAY AWAY

MEN AT WORK – STAY AT HOME

MEI 2020

De tests zijn gearriveerd! Halleluja. Nu kan de testsamenleving beginnen.

Ik heb mijn geduld laten testen. Ik ben negatief.

Binnen no time de meest verschrikkelijke verhalen online over mensen die verschrikkelijk aangerand waren met dat wattenstaafje. Hoe die mensen dat wisten, vraag ik me af, want alleen geselecteerde mensen met bepaalde beroepen mochten zich nog maar laten testen. Maar gelukkig mochten de contactberoepen hun deuren weer openen. Buitensporten werd weer toegestaan, maar wel op 1,5 meter afstand.

Binnenzwembaden mochten ook weer open, mits de gasten thuis omkleden en naar het toilet gaan en als ze in het zwembad zijn mogen zij zeer zeker niet met hun handen in hun ogen wrijven of hun gezicht aanraken.

Ik zal je zeggen, van alle stomme dingen die ik heb gedaan in mijn korte leven… als ik doodga omdat ik mijn gezicht aanraakte, dan wordt ik pas echt chagrijnig.

Gelukkig gingen wel de attractieparken en dierentuinen weer open. Wat een vrijheid!

GEORGE MICHAEL – FREEDOM

BEYONCÉ – FREEDOM

PHARREL WILLIAMS – FREEDOM

OOH NEE, TOCH NIET. JUNI 2020

Horeca mochten hun deuren weer openen en vanaf nu kon iedereen met klachten zich laten testen op corona. In het openbaar vervoer ging de mondkapjesplicht in. Op 21 juni vond in Den Haag een demonstratie plaats tegen de coronamaatregelen van de overheid en de aangekondigde spoedwet. Vanwege een te grote opkomst werd de demonstratie verboden, maar het Malieveld stond toch vol. Jammer voor onze overheid is demonstreren een grondwettelijk recht voor ons allemaal en maken we daar al generaties lang dankbaar gebruik van. Nu dus ook. Echter kwam het hier tot een confrontatie met de politie en doken er gruwelijke beelden op van vechtpartijen. Geloof niet dat dat ons grondwettelijk recht is, zowel van de demonstranten als ook zeker van de politie. Maar ze zijn volhardend, want op 28 juni stonden ze er weer.

En toch is er altijd pleuris in de wereld en blijkt iedere generatie wel iets mee te maken om ons demonstratierecht te willen gebruiken. En trots ook. Laten we eens even wat protestvoorbeelden beluisteren:

BILLY JOEL – GOODNIGHT SAIGON

KLEIN ORKEST – OVER DE MUUR

BOUDEWIJN DE GROOT – MENEER DE PRESIDENT

Dit is het nummer dat ik aan het luisteren was toen ik dacht dat we iets met corona moesten. We worden zo verdeeld allemaal, niemand is meer aardig tegen elkaar, iedereen probeert hun mening door jouw strot te duwen als je anders denkt. De dikke van dale kan beter een ander woord zoeken voor het woord ‘samenleving’. Blijkbaar snapt niet iedereen het meer. Een samenleving zijn we samen. Ik heb vrienden en familie die zich laten vaccineren en niet aten vaccineren. Toch kunnen wij gewoon allemaal met elkaar bbq-en omdat we respect hebben voor elkaars keuze! Dit kost geen geld, kost weinig moeite, het kost alleen het vermogen om te snappen dat iedereen anders denkt. Zolang iedereen kan doen waar hij of zij of onzijdig zich goed bij voelt, zou er geen conflict mogen zijn. We gaan nog even verder met de protesten, want wat zijn daar toch heerlijke nummers over gemaakt.

NENA – 99 LUFTBALLONS

GOSSIP – STANDING IN THE WAY OF CONTROL

BLACK EYED PEAS – WHERE IS THE LOVE

JULI 2020

Mensen krijgen massaal last van corona kilo’s.

Een vrouw vroeg aan haar man: ben ik dik geworden tijdens quarantaine. Man antwoord: nou, je was nooit echt slank. Tijd van overlijden: 11.23 pm. Doodsoorzaak: corona.

Als dit hele gebeuren voorbij is, weet ik niet welke bijeenkomst ik eerst ga bezoeken: AA of weight watchers?

Aan de positieve kant: mijn blouseknopen doen nu ook aan social distance…

STEEL PANTHER – FAT GIRL

ROGER ALAN WADE – YOUR TOO FAT TO FLY

Sorry mensen, grove humor. Iedereen is mooi zoals ze zijn. Wees trots op jezelf! Wij zijn trots op al onze luisteraars.

MEGHAN TRAINOR – ALL ABOUT THAT BASS

AUGUSTUS 2020

En ook op 5 augustus waren er weer demonstraties. Willem Engel pakte zijn kans en is nu een bekende Nederlander. Gefeliciteerd Willem. We skippen meteen naar september, want het was maar saai in augustus.

SEPTEMBER 2020

Kijk, nu gaat het even rap. Het enige nieuws was dat de besmettingen toenamen met 40 tot 60%. September was ook saai. En door…

OKTOBER 2020

Op 13 oktober introduceerde het kabinet een routekaart met maatregelen per risiconiveau. Ook kwam er een gedeeltelijke Lock down vanaf tien uur ’s avonds. Tussen 8 uur ’s avonds en 7 uur ’s morgens mocht er ook geen alcohol meer verkocht worden… thuis mochten we nog maar 3 personen ontvangen.

THE REPLACEMENTS – BEER FOR BREAKFAST

THE KINKS – ALCOHOL

BILLY CURRINGTON – I’M PRETTY GOOD AT DRINKING BEER

DECEMBER 2020

DE persconferentie. Toen ik vroeg: kan het nog erger… dat was een retorische vraag Rutte! Want het is zover! We hebben een mondkapjesplicht. Rete irritant die dingen.

Alsof ik verdorie batman ben. Ga ik naar de winkel, OOH KUT m’n masker!

En als ik zie hoe sommige mensen hun mondmasker dragen, dan vraag ik me wel eens af: is dat de sperma die won ja!?

Vanaf 15 december gaan we in een harde lockdown. Alle niet essentiële winkels dicht! Met kinderen in de groei, noem ik de wibra en zeeman toch echt wel essentieel, maar goed, snappen zij niet blijkbaar. Geen uitjes meer, geen contactberoepen, niet meer uiteten, scholen weer dicht, twee personen per dag in huis ontvangen met uitzondering van kerst, toen mochten er 3 mensen komen.

Uit onderzoek van het Consortium Onderzoek Huisartsgeneeskunde kwam uit dat er waarschijnlijk al mensen aan covid waren overleden voor 27 februari 2020. De link met de ziekte werd pas later gelegd.

Ik zei nog: ik heb niet zo’n moeite met de huidige maatregelen. Het gaat me eigenlijk best goed. Mark Rutte: wacht ff.

GEORGE THOROGOOD & THE DESTROYERS – I DRINK ALONE

LAWRENCE – DO YOU WANT TO DO NOTHING WITH ME

THE POLICE – SO LONELY

JANUARI 2021

Vanaf 6 januari gaat het landelijk vaccinatieprogramma beginnen. Huidige maatregelen werden verlengd en daar bovenop kregen we een avondklok vanaf 23 januari.

In 2019 zei ik een keer: als ik toch eens een week had zonder afspraken en verplichtingen dan kan ik mijn huis een keer goed onderhanden nemen. Maar nu… dat bleek niet het probleem.

BEEGEE’S – STAY’ING ALIVE

HUEY LEWIS AND THE NEWS – STUCK WITH YOU

FEBRUARI 2021

Avondklok werd nog een maandje verlengd, maar gelukkig mochten de basisscholen weer open. Middelbare scholen mochten echter nog maar gedeeltelijk open.

MAART 2021

Begin juli zijn alle Nederlanders gevaccineerd, zei de Jonge. We hadden genoeg. Maar liefst keuze uit 4 vaccins: Pfizer, Moderna, Astrazenica en Janssen. Echter werd Astra even platgelegd vanwege nare bijwerkingen. De avondklok werd wederom verlengd, maar nu mochten we maar liefst tot 10 uur weg blijven. Ook werd winkelen op afspraak mogelijk. Krijg je verdomme 10 minuten om onzinnige zooi bij elkaar te verzamelen in de Action. Werkt toch niet. Ik moet minsten een kwartier rond kunnen kijken welke spullen ik nog meer niet nodig heb en toch meeneem.

Het experimenteel reizen naar Rhodos werd ook een feit. Lekker op vakantie en je hotelkamer niet mogen verlaten, regelmatig testen en thuis in quarantaine terwijl je daar geen flikker hebt uit kunnen voeren. Heerlijk, zo’n vakantie. Op 14 maart werd het vaccineren met Astra wederom stilgelegd, want toch niet veilig.

TAYLOR SWIFT – BAD BLOOD

POISON – SOMETHING TO BELIEVE IN

ALICE COOPER – POISON

APRIL 2021

Stadsparken overvol, want geen terrassen open. Kan op een terras toch net even iets beter gecontroleerd worden lijkt me, maar goed, ik ben natuurlijk geen expert. De fieldlab-evenementen werden bedacht. Negatieve test en je mag aapjes kijken in de dierentuin. Op 8 april gingen we toch weer vaccineren met Astra, want het bleek toch veilig. En nog meer goed nieuws: de avondklok is weg. Terrassen open van 12.00 tot 18.00. winkels weer open.

MEI 2021

Besmettingen dalen zodanig dat reizen beperkt weer mogelijk is, we 4 personen mogen ontvangen thuis en middelbare scholen weer open mogen. Toch fijn voor die 6 weken die ze nog moeten. Wel de terrassen open tot 10 uur. Dan kunnen de werkende mensen tenminste ook even genieten. En nog meer versoepelingen in zicht vanaf 5 juni. He, dat is vanaf vandaag, ik zeg champagne!

Nog even om af te sluiten. Je hebt ooit van die mensen met een andere mening dan jij. Op zich niet erg, maar wel als ze je er persé van willen overtuigen dat zij gelijk hebben. IEDEREEN HEEFT NAMELIJK EEN EIGEN MENING! En dat is zo belangrijk! Behandel andere meningen dan ook als zweetvoeten en zeg: ik vind het geen probleem dat je het hebt, maar wrijf het vooral niet in mijn gezicht! Fijne avond!!!


SW22n.0001916